Zwanger, en dan?

zwangerEen feest als je zwanger wil worden: op een dag doe je een test en is de uitslag positief. Jij en je partner verwachten binnen een aantal maanden jullie baby. Je bent zwanger. Maar wat dan? Er zijn veel meningen over de zwangerschap. Sommigen zijn oud en achterhaald, anderen zijn nieuw en door onderzoek bewezen. Het een spreekt het ander vaak tegen. Wat moet je wel doen en wat niet? In dit artikel aandacht hoe je met al die tips om moet gaan.

 

Kies voor de baby

Vanaf nu ben je niet meer alleen. Jouw lichaam moet gezond zijn, voor de baby. Alleen als de moeder zich goed en vitaal voelt, heeft de baby in je buik alle ruimte om te groeien. En gezonde levensstijl is daarbij van cruciaal belang. Hieronder enkele tips om daaraan tegemoet te komen:

  • Eet gezond en gevarieerd, maar let goed op wat je voor de baby wel en niet mag eten (bepaalde kazen, kruiden en vleeswaren zijn echt uit den boze, evenals het eten van ongewassen groenten en sla).
  • Beweeg nog voldoende. Op die manier blijf je in conditie en kunnen je kindje en jij op de beste manier groeien. Tevens zorgt beweging ervoor dat je gezond in je hersenen blijft, wat ook niet verkeerd is in deze tijden.
  • Neem rust. Je zult eerder moe zijn naarmate de baby in je buik groeit. Neem dus veel rust en ga op tijd naar bed. De klok rond slapen is helemaal niet zo verkeerd. Geniet er maar van nu het nog kan.
  • Ga zware inspanningen uit de weg. Klusjes in huis kun je beter niet meer doen. Ten eerste kan je vallen en dat kan schadelijk zijn voor de baby (als je verkeerd terecht komt). Ten tweede moet je nu op krachten komen voor later.

 

Tips, tips en nog eens tips

Je kent het vast wel: de bladen die je ineens gaat lezen staan vol met tips, maar je ouders zeggen weer iets anders, om over je schoonouders maar niet te spreken. Je wordt overladen met tips en adviezen, die stuk voor stuk goed bedoeld zijn (want wie wil nu niet het beste voor jouw baby?), maar die je wel van je stuk kunnen brengen. Hoe ga je daar het beste mee om? Het antwoord is simpel: doe wat je altijd gedaan zou hebben. Volg je instinct en doe datgene waarvan jij denkt dat het goed is. De beste tips voel je van nature wel aan.

 

Verzet je gedachten

De baby zal een groot deel uitmaken van je gedachten. Je zal er dagelijks vele keren mee bezig zijn, maar het is niet verkeerd om ook nog ergens anders aan te denken. Door alleen aan de baby te denken, richt je onbewust een muur op en kan het zijn dat vriendschappen bekoelen. Vriendinnen die nog geen baby hebben zullen dit zich moeilijk voor kunnen stellen. Investeer dus goed in je vriendschappen en – hoe blij je ook bent – heb het niet alleen maar over jullie baby, de babykamer, de leuke kleren die je gekocht hebt enzovoort. Je bent zwanger, maar ook nog een vriendin.

 

Na de bevalling

De bevalling is een mooi moment. Je geeft leven aan een kindje. Maar de bevalling is ook zwaar. Het is het einde van de zwangerschap en een nieuw tijdperk treedt aan. Je zult nu moeten gaan zorgen. Voor dat zorgen geldt ook dat je lekker in je vel moet zitten. Probeer de zorg dan ook, zeker in het begin, zoveel mogelijk te delen. Het is voor de baby belangrijk dat hij zich kan hechten aan beide ouders. Geef de baby, zeker in de eerste dagen, dus niet teveel weg aan derden. De eerste dagen zijn voor de baby van groot belang, want dan ontdekt hij wie zijn ouders zijn en wie hij (ten alle tijden) echt kan vertrouwen. Tevens is het goed om na de bevalling niet gelijk te beginnen met sporten. Dat is ongezond. Probeer dit dus op een later moment op te pakken. Je kunt dit in overleg doen met de huisarts of gynaecoloog.

 

Genieten

De baby is er. Probeer er vooral van te genieten. Opvoeden is niet altijd makkelijk en je zult zeker fouten maken, maar opvoeden kan ook erg leuk zijn. Leer van je fouten en bedenk dat je lang niet de enige bent die opvoedt. Je kunt ook bij andere opvoeders te raden gaan als je ergens niet uitkomt.