Herken de 5 klachten van een burn-out

herken de burn-outEen burn-out kan een klap in je gezicht zijn. Het gooit je leven totaal overhoop en je zult merken dat je ook als persoon enorm verandert door een burn-out. Een burn-out krijg je wanneer je de druk op je werk of in je privéleven niet meer kunt handelen, wanneer het je zogezegd allemaal teveel wordt. Een burn-out voorkomen is uiteraard beter dan een burn-out genezen. Om die reden geven we je vijf klachten die op een burn-out kunnen duiden. Zo kun jij ze tijdig herkennen en direct actie ondernemen.

 

1. Slecht slapen en veel piekeren

Pieker je ’s nachts veel? Houden je gedachten je uit je slaap en zie je hoe uur na uur voorbij kruipt? Je bent misschien wel moe, maar het lukt je gewoonweg niet om in slaap te vallen. En als je dan eindelijk in slaap bent, droom je over je werk, over vervelende situaties thuis. Kortom: je kunt je niet genoeg tot slaap aanzetten, waardoor het eigenlijk alleen maar erger wordt. Slecht slapen doordat je piekert kan een belangrijk symptoom van een komende burn-out zijn. Wacht dus niet te lang met het zoeken van professionele hulp.

 

2. Geen energie en zin meer hebben

Heb je geen energie meer om ook leuke dingen te doen? Is de spanning uit de relatie met je partner verdwenen en merk je dat je hem of haar tekort doet? Komen je kinderen niet meer naar je toe, omdat je ‘toch geen zin hebt’? Dan begint de komende burn-out vat te krijgen op je gezin en dat is een kwalijke zaak. Geen energie, een zinloos gevoel en de drang om thuis te blijven en te kunnen zitten piekeren, zijn allemaal tekenen van een komende burn-out. Herken ze en ga er weer op uit. Zorg dat je je gedachten in je vrije tijd kunt verzetten.

 

3. Verminderde conditie

Kost het je opeens veel moeite om de trap te nemen? Of is het loopje naar de koffiekamer eigenlijk al teveel? Een verminderde conditie – die zich vooral laat zien bij alledaagse bezigheden, zoals het huishouden of het lopen naar de kopieermachine – is een belangrijk teken van verminderde zin en een naderende burn-out. Je energie raakt op en dat richt zich ook naar buiten. Het heeft geen zin om harder te gaan sporten of je conditie te verbeteren. Je zult jezelf mentaal weer op orde moeten zien te krijgen. Wacht daar niet te lang mee, want dan kan het blijven duren.

4. Overgevoeligheid

Ben je ineens overgevoelig voor alles om je heen? Huil je om films, terwijl je dat normaal gesproken nooit deed en grijpt alles wat je om je heen hoort, voelt of ervaart je ineens meer aan? Overgevoeligheid noemen we dat en dat is een belangrijk teken dat je een burn-out zou kunnen krijgen. Zeker in combinatie met de eerder genoemde symptomen. Door je overgevoeligheid voel je je nog sneller ellendig en minder fit. Je zakt zo steeds dieper weg in het moeras dat we burn-out noemen.

5. Onverschillheid en onzekerheid

Een laatste belangrijke factor bij het herkennen van een burn-out is onverschilligheid en onzekerheid. Als je merkt dat het je allemaal niet meer zoveel kan schelen wat er op de werkvloer gebeurt, of wat er thuis aan de hand is, is dat misschien wel het meest belangrijke teken dat je weg begint te zakken in een burn-out. Ontdek dit op tijd en probeer de knop om te zetten. Dor positieve energie kun je het lot keren, maar het is altijd goed om professionele hulp te zoeken bij een burn-out.

 

Heb jij een burn-out?

Herken jij jezelf in minstens twee of drie van deze symptomen? Dan bestaat de kans dat je met een burn-out te maken gaat krijgen. Het is nu zaak om actie te ondernemen. Het beste ga je langs bij de huisarts, want die kan je verder begeleiden en ervoor zorgen dat je de mentale ondersteuning krijgt die nodig is om het beste met deze burn-out om te gaan. Weet je niet zeker of je een burn-out hebt, maar herken je in mindere mate wel deze klachten bij jezelf? Probeer dan zelf actie te ondernemen. Ga erop uit, doe leuke dingen en heb aandacht voor de mensen om je heen. Zij zijn de beste die je door deze moeilijke periode kunnen slepen. Een burn-out is een teken van opgebrand zijn. Dat is geen schande. Maar je moet er wel wat mee doen.