4 tips om om te gaan met stress op je werk

stressIn Nederland werken we hard. Veel mensen ervaren stress. Niet gek dus dat er veel over stress op de werkvloer te vinden is. Gek genoeg blijft de Arbodienst zwijgen en neemt ook de regering nauwelijks maatregelen om werkstress te verminderen. Dus dan moet je het zelf zien op te knappen. In dit artikel bespreken we vier tips uitgebreid. Ze vertellen je hoe je het beste om kan gaan met stress op je werk.

 

1. Laat werk op het werk

Is het je wel eens opgevallen dat de mensen die de meeste stress ervaren ook de mensen zijn die het hardste werken? Het zijn van die types die niets kunnen laten liggen, overal voor in zijn en steeds meer hooi op hun vork nemen. Het zijn hele enthousiaste, bevlogen types. Maar het zijn ook types die niet weten waar ze een grens moeten trekken. Voor hen lijkt werk het leven te zijn en dat is jammer, want zo doen ze zichzelf tekort. Natuurlijk is het goed om hard te werken, maar niet als het ten koste van jezelf gaat. Trek dan ook een streep en bepaal dat werk op werk gebeurt en thuis, thuis is. Op die manier kom je aan rust toe en ben je de volgende dag veel meer waard.

 

2. Rust veel

Stress komt voort uit emoties, gedachten en handelingen (ervaringen) die nog niet helemaal verwerkt zijn. Het is daarom heel goed om regelmatig te rusten. Dat geeft een moment van bezinning. Tijdens die rust kun je bepalen of je juist gehandeld hebt en worden gebeurtenissen geplaatst. Je kunt na een paar minuten rust (een kwartiertje pauze bijvoorbeeld) weer volop aan het werk, met vernieuwde energie en vaak ook met een vernieuwde kijk op (soms al gedane) zaken. Rusten levert je dus meer voordelen op dan je misschien zou verwachten: je wordt er een betere werker van.

 

3. Eet gezond

Gezond eten is van cruciaal belang. Je hebt op je werk ook energie nodig, of je je nu wel of niet veel in beweging bent: je hersenen moeten ook op volle toeren draaien. Gezonde voeding kan al helpen om stress te verminderen. Een broodje gezond, een salade, een kop soep. Het is allemaal beter dan die snelle kroket op brood of die bak friet. Door gezond te eten krijg je ook een voldaan gevoel en zul je op je werk nog beter presteren dan je voorheen deed.

 

4. Ga lekker sporten

De beste remedie tegen stress is beweging. Je kunt een sport uitzoeken om je stress van je af te sporten. Dat werkt doorgaans heel goed. Je verzet je gedachten namelijk en na een dag hard gewerkt te hebben is het heerlijk om je lichaam helemaal uit te laten waaien. Ga bijvoorbeeld hardlopen, zoek een teamsport (zo leer je ook nog eens andere mensen kennen dan je collega’s) of neem een abonnement op de sportschool en ga intensief aan het trainen en cardio doen. Tot slot is zwemmen een sport die je kan helpen om je gedachten te verzetten. Zwemmen is een intensieve, maar heel bevredigende sport.

 

De stress neemt niet af

Wat moet je doen als, ondanks deze genoemde tips en adviezen, de stress niet afneemt en blijft? Dan is het wellicht goed om met je baas of leidinggevende te gaan praten. Is deze in staat om je verder te helpen, of stuurt deze je wellicht door naar een bedrijfsarts? Dan is het goed. Het kan zijn dat je tegen een burn-out aanloopt en dat moet je ten alle tijden zien te voorkomen. Voel je je niet gehoord op je werk en onderneemt je leidinggevende geen serieuze stappen, dan is het misschien een idee om ander werk te zoeken.